The Sherwood

London, W1
The Crown Estate
Commission completed
72,000 sq ft GIA
£51m
Residential, 2 no. A1 retail units

AHMM, Architect

Waterman, Structural engineer 

Aecom, Services engineer

Gardiner & Theobald, Cost consultant

Sir Robert McAlpine, Construction manager


The Sherwood is the conversion and extension of a former backpacker hostel into 48 residential units and 2 no. A1 retail units at ground floor. It forms part of The Crown Estate’s rejuvenation of the Regents Street portfolio, with the 7th and 8th floors being remodelled to link adjoining facades, incorporating innovative internal atrium bridges that support essential circulation, enhance layouts and define ambience.

M3 led the project from inception through planning, negotiating a number of property agreements to enable the scheme. The work to extend and modify the building has been undertaken above an existing gym tenant in the basement, ground and first floors.

Project highlights


  • Achieved planning consent from Westminster City Council for conversion from a backpacker hostel to residential conversion including two additional levels
  • Extensive structural alterations to an occupied building
  • Innovative use of atrium bridges to facilitate movement within the building
  • Use of box-in-box structure to create acoustic isolation and prevent noise pollution to and from the gym to the residential above
  • Fit out of high value residential units above
  • Creation of improved retail units to complement the client’s retail strategy in the area